Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης

Η ίδρυση του Αυτοτελούς Κέντρου Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης στοχεύει στη διασφάλιση συνεχούς υποστήριξης της διδακτικής και μαθησιακής διαδικασίας και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών προς αυτήν την κατεύθυνση, πλαισιώνοντας το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο του διδακτικού προσωπικού, στο πλαίσιο του συνεχώς εξελισσόμενου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και των αρχών της Διά Βίου Μάθησης.
Λειτουργεί κεντρικά, υπό την εποπτεία του/της Αντιπρύτανη/Αντιπροέδρου Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και υποστηρίζεται διοικητικά και γραμματειακά από το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου. Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας έχει την ευθύνη για τη σύνταξη και τροποποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Κέντρου, τον οποίο εισηγείται προς έγκριση στη Σύγκλητο του Ιδρύματος.
Το Αυτοτελές Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης, αποτελεί μέρος του Οργανισμού και του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) το «Κέντρο Υποστήριξης της Διδασκαλίας και της Μάθησης» με στόχο τη διαρκή διασφάλιση παροχής διδασκαλίας υψηλής ποιότητας. Με την ίδρυση του το Κέντρο θα λειτουργεί βάσει του παρόντος Εσωτερικού Κανονισμού, όπου περιγράφεται το πλαίσιο λειτουργίας του.
Το Κέντρο λειτουργεί στη βάση του Εσωτερικού Κανονισμού, όπου περιγράφεται το πλαίσιο λειτουργίας του και η έδρα του είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης.
Πληροφορίες
Οι δράσεις του Κέντρου στοχεύουν στη δημιουργία μιας κοινότητας μάθησης, καινοτομίας και συνεχούς βελτίωσης του διδακτικού έργου του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, υποστηρίζοντας τη δημιουργία και ανταλλαγή καλών πρακτικών μάθησης και διδασκαλίας, την καταγραφή των σχετικών αναγκών, την ανάπτυξη σύγχρονων και αποτελεσματικών εκπαιδευτικών δράσεων. Ως εκ τούτου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποστήριξη των διδασκόντων και η ενημέρωσή τους για τις σύγχρονες τάσεις, καθώς και για την αξιοποίηση των προσφερόμενων δυνατοτήτων (μεταξύ των οποίων, των Νέων Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών), κατά τη διδασκαλία των πανεπιστημιακών μαθημάτων και την εκπαιδευτική διεργασία εν γένει, προκειμένου να δημιουργήσουν περιβάλλοντα που διευκολύνουν και στηρίζουν τη μάθηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Λειτουργία και δράσεις του Κέντρου Υποστήριξης της Διδασκαλίας και της Μάθησης
Το Κέντρο έχει ως σκοπό την:
- Υποστήριξη των διδασκόντων και ενημέρωσή τους σε καινοτόμες πρακτικές για την εκπαίδευση φοιτητών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και σε νέες προσεγγίσεις για την εκπαίδευση ενηλίκων και την πανεπιστημιακή Παιδαγωγική, κυρίως μέσω της διοργάνωσης κύκλων μάθησης και σεμιναρίων μικρής διάρκειας.
- Υποστήριξη των διδασκόντων και ενημέρωσή τους για την αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών.
- Επικοινωνία των διδασκόντων μεταξύ τους και διοργάνωση συναντήσεων/ημερίδων/συνεδρίων για ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με επιτυχημένες πρακτικές ή προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση του διδακτικού τους έργου.
- Ανάπτυξη πρωτοβουλιών, δράσεων και συνεργιών με αντίστοιχες δομές των Ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με Ινστιτούτα, Εργαστήρια, Γραφεία και φορείς με παρεμφερή δράση της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Λειτουργία εστιακού σημείου (αποθετηρίου) συγκέντρωσης και αναδιανομής υποστηρικτικού εκπαιδευτικού υλικού (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή), καθώς και καλών πρακτικών.
- Παροχή πολλαπλών υπηρεσιών υποστήριξης, ενδυνάμωσης και συνεχούς βελτίωσης των διαδικασιών διδασκαλίας και μάθησης στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τελικό αποδέκτη και ωφελούμενο το φοιτητικό πληθυσμό.
- Δημιουργία, ανταλλαγή και συστηματοποίηση καλών πρακτικών και εργαλείων για την αποτελεσματική σχεδίαση και διδασκαλία της μαθησιακής διαδικασίας.
- Ανάπτυξη σύγχρονων και πολύμορφων περιβαλλόντων μάθησης που θα αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εκπαιδευομένων και τις αρχές της διαφοροποιημένης διδασκαλίας με βάση τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών/φοιτητριών,
- Εκπόνηση μελετών που σχετίζονται με την διδασκαλία.
- Διοργάνωση Συνεδρίων/Ημερίδων, Βιωματικών Εργαστηρίων και άλλων επιστημονικών δράσεων με αντικείμενο την επιπρόσθετη επιμόρφωση και υποστήριξη του διδακτικού προσωπικού του Ιδρύματος.
- Έκδοση βιβλίων και επιστημονικού υλικού σχετικού με την υποστήριξη της εκπαίδευσης και της μάθησης.
- Ανάπτυξη καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού που σχετίζεται με τη Διδασκαλία και τη Μάθηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
ΟΜΑΔΑ ΓΡΑΔΙΜ/ΚΕΔΙΜΑ ΔΙΠΑΕ
Εποπτεία, Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων
Καθηγήτρια Κ. Μακρίδου
Υπεύθυνος Έργου
Καθηγητής Α. Τσινάκος
Αναπληρωτής Υπ. Έργου
Επίκουρος Καθ. Ι. Καζανίδης
Συνεργαζόμενο Ακαδημαϊκό Προσωπικό Σχολών
Εκπρόσωποι Σχολών
Καθηγητής Αδαμίδης Παναγιώτης
Σχολή Μηχανικών
Αναπληρωτής Καθηγητής Κασσιανίδης Παναγιώτης
Σχολή Οικονομίας
Πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας Αλεξάνδρα Παυλούδη
Γεωτεχνικών Επιστημών
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Καυκιά Θεοδώρα
Σχολή Υγείας
Αναπληρωτής Καθηγητής Κόκκινος Νικόλαος
Σχολή Θετικών Επιστημών
Επίκουρη Καθηγήτρια Πέτκου Δάφνη
Σχολή Κοινωνικών Επιστημών
Επίκουρη Καθηγήτρια Κερτεμελίδου Παρασκευή
Σχολή Επιστημών Σχεδιασμού
Στο Πακέτο Εργασίας 1 (ΠΕ 1) θα γίνει αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης αρχικά μέσω ενημερωτικών δράσεων, κατάρτισης και συμπλήρωσης ερωτηματολογίων από τους καθηγητές του Ιδρύματος. Θα ακολουθήσει ανάλυση των ερωτηματολογίων και συγγραφή έκθεσης με τα αποτελέσματα.
Στόχοι/ Επιδιωκόμενα αποτελέσματα
- Ενημέρωση Ακαδημαϊκού προσωπικού για την επικείμενη Δράση.
- Καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης.
Επιμέρους Ενέργειες/Εργασίες
- Ενημέρωση των δράσεων της Πράξης. Θα παρουσιαστούν οι στόχοι και οι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της Πράξης στο εκπαιδευτικό προσωπικό του Ιδρύματος μέσα από μία ενημερωτική ημερίδα.
- Σχεδίαση Ερωτηματολογίων. Θα σχεδιαστούν ερωτηματολόγια για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης.
- Επεξεργασία και ανάλυση Δεδομένων. Θα γίνει στατιστική ανάλυση των απαντήσεων των ερωτηματολογίων και θα συνταχθεί σχετική έκθεση αποτελεσμάτων.
Παραδοτέα
- Π1.1: Σχέδιο Ερωτηματολογίων
- Π1.2: Συμπληρωμένα ερωτηματολόγια
- Π1.3: Έκθεση αποτελεσμάτων
Στο Πακέτο Εργασίας 2 (ΠΕ 2) θα αναπτυχθούν οι ψηφιακές υποδομές για την υποστήριξη των δράσεων του έργου. Ο σκοπός του ΠΕ 2 είναι η αναβάθμιση του τρόπου διδασκαλίας αλλά και η παροχή εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς αλλά και την βελτίωση της διδασκαλίας με ωφελούμενους τόσο το εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και τους φοιτητές.
Στόχοι/ Επιδιωκόμενα αποτελέσματα:
- Δυνατότητα εκτέλεσης διδασκαλιών μέσω εικονικού περιβάλλοντος
- Ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των καθηγητών
- Προσωποποιημένη ενημέρωση καθηγητών/φοιτητών σχετικά με την πρόοδο στα μαθήματα μέσω εφαρμογής κινητών συσκευών
- Ενημέρωση εκπαιδευτικών και βελτιστοποίηση ποιότητας των παρεχόμενων διαδικτυακών μαθημάτων
Επιμέρους Ενέργειες/Εργασίες
- Ανάπτυξη εικονικού περιβάλλοντος εκτέλεσης διδασκαλιών. Θα γίνει σχεδίαση, παραμετροποίηση και εγκατάσταση εικονικού περιβάλλοντος, το οποίο θα επιτρέπει την πραγματοποίηση εικονικών διαλέξεων ή και συναντήσεων μεταξύ των εκπαιδευτικών του Ιδρύματος και των φοιτητών τους.
- Σχεδίαση και ανάπτυξη ψηφιακού αποθετηρίου Καλών Πρακτικών. Στην εργασία αυτή θα οριστούν οι απαιτήσεις των χρηστών και τα σενάρια χρήσης, με σκοπό η διαδικτυακή πλατφόρμα να αποτελέσει εστιακό σημείο συγκέντρωσης και αναδιανομής καλών πρακτικών και εκπαιδευτικού υλικού και να συμβάλει στη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ποιότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία, που αποτελεί και στρατηγικό στόχο του Ιδρύματος. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί:
– Στην τήρηση των διατάξεων και νομοθεσιών για προστασία προσωπικών δεδομένων
– Στην ασφάλεια και έλεγχο πρόσβασης των αποθηκευμένων πληροφοριών
- Σχεδίαση και ανάπτυξη Microlabs – εργαστηρίων ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας- μεταξύ καθηγητών. Θα αναπτυχθεί διαδικτυακή υπηρεσία μέσω της οποίας θα έχουν τη δυνατότητα οι εκπαιδευτικοί του ιδρύματος να πραγματοποιούν ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας τόσο με σύγχρονα ή ασύγχρονα μέσα επικοινωνίας.
- Ανάπτυξη εργαλείου υποβοήθησης της διδασκαλίας και την παρακολούθηση μαθημάτων (παραδοσιακών και διαδικτυακών) με σκοπό την παροχή πρόσθετων πληροφοριών στον διδάσκοντα όπως για παράδειγμα βαθμός κατανόησης μαθήματος, φοιτητές που ενέχουν κίνδυνο αποχώρισης από το μάθημα (εκτίμηση ρίσκου drop out rate). Παράλληλα θα παρέχεται ένας αντίστοιχος αριθμός πληροφοριών στους φοιτητές που αφορούν τις παραμέτρους παρακολούθησης ενός μαθήματος, για παράδειγμα επερχόμενες ημερομηνίες κατάθεσης εργασιών, υπενθύμιση δραστηριοτήτων κλπ. Κατά συνέπεια θα παρέχεται κατάλληλη ενημέρωση τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και τους φοιτητές .
- Ανάπτυξη εργαλείου υποβοήθησης-βελτίωσης της διδασκαλίας και της σκηνοθετικής οργάνωσης και παρουσίας της, με βάση τα κινησιολογικά χαρακτηριστικά του εισηγητή.
Παραδοτέα
- Π2.1: Εικονικό περιβάλλον ανάπτυξης Διδασκαλιών.
- Π2.2: Ψηφιακό αποθετήριο Καλών Πρακτικών
- Π2.3: Υποδομή Μικροεργαστηρίων (Microlabs)
- Π2.4: Εργαλείο ελέγχου ποιότητας σχεδιασμού διαδικτυακών μαθημάτων.
- Π2.5: Εφαρμογή αποτίμησης Διδασκαλίας.
Στο Πακέτο Εργασίας 3 (ΠΕ 3) θα πραγματοποιηθεί αρχικά ενημέρωση του ακαδημαϊκού προσωπικού του Ιδρύματος σχετικά με την οργάνωση των σχεδίων διδασκαλίας με βάση τα τρία πρότυπα καταγραφής διδασκαλίας που θα αναπτυχθεί και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συγκέντρωση των σχεδίων διδασκαλίας από τις Σχολές του Ιδρύματος.
Στόχοι/ Επιδιωκόμενα αποτελέσματα:
- Ενημέρωση Ακαδημαϊκού προσωπικού για την οργάνωση σχεδίων Διδασκαλιών
- Συγκέντρωση και αποτύπωση σχεδίων διδασκαλιών από τις Σχολές του Ιδρύματος
Επιμέρους Ενέργειες/Εργασίες
- Ενημέρωση Δράσης. Θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για τη συγκεκριμένη δράση και τις ενέργειες που θα απαιτηθούν από τους καθηγητές των Τμημάτων αλλά και τους στόχους του συγκεκριμένου Πακέτου Εργασίας.
- Ανάπτυξη τριών προτύπων καταγραφής Διδασκαλίας (1ο Θεωρητικά Μαθήματα, 2ο Μεικτά Μαθήματα Θεωρίας και Ασκήσεων Πράξης, 3ο Εργαστηριακά Μαθήματα). Θα σχεδιαστεί πρότυπο για την καταγραφή των παραμέτρων των διδασκαλείων με σκοπό την αποτύπωση των επιμέρους χαρακτηριστικών τους αλλά και των πιθανών αποτελεσμάτων όπως αυτά καταγράφονται από συγκεκριμένους δείκτες και μετρικές.
- Συλλογή σχεδίων διδασκαλιών. Από κάθε Σχολή θα συλλεχθεί συγκεκριμένος αριθμός σχεδίων διδασκαλιών από μαθήματα σύμφωνα με το πρότυπο καταγραφής.
Παραδοτέα
- Π3.1: Πρότυπο καταγραφής διδασκαλίας – Θεωρητικά Μαθήματα,
- Π3.2: Πρότυπο καταγραφής διδασκαλίας – Μεικτά Μαθήματα Θεωρίας και Ασκήσεων Πράξης,
- Π3.3: Πρότυπο καταγραφής διδασκαλίας – Εργαστηριακά Μαθήματα
- Π3.4: Δύο σχέδια διδασκαλιών ανά Σχολή (Σύνολο 12 Σχέδια)
Στο Πακέτο Εργασίας 4 (ΠΕ 4) θα πραγματοποιηθούν δράσεις με σκοπό την ενημέρωση αλλά και επιμόρφωση του ακαδημαϊκού προσωπικού σχετικά με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας ώστε να βελτιωθεί η εκπαιδευτική διαδικασί
Στόχοι/ Επιδιωκόμενα αποτελέσματα
- Ενημέρωση – Επιμόρφωση Ακαδημαϊκού προσωπικού σχετικά με τους τρόπους βελτίωσης της Εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Επιμέρους Ενέργειες/Εργασίες
- Προσκλήσεις Ειδικών για παρουσιάσεις/ομιλίες. Ο σκοπός της παρούσας ενέργειας είναι η ενημέρωση αλλά και επιμόρφωση του Ακαδημαϊκού Προσωπικού από εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα που άπτονται της βελτίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
- Κατάρτιση Προγράμματος Ομιλιών- Παρουσιάσεων
Παραδοτέα
- Π4.1: Πρόγραμμα Ομιλιών- Παρουσιάσεων
- Π4.2: Υλικό Ομιλιών- Παρουσιάσεων
Στο Πακέτο Εργασίας 5 (ΠΕ 5) θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις εργαλείων από ειδικούς και προμήθεια καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων που θα βοηθήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Ένα διαδικτυακό μάθημα θα πρέπει να είναι εύχρηστο, προσβάσιμο και ποιοτικό έχοντας δημιουργηθεί με βάση καλές αρχές εκπαιδευτικού σχεδιασμού ώστε να συντελεί ουσιαστικά σε αποτελεσματική μάθηση των εκπαιδευόμενων. Η παρούσα δράση στοχεύει στην επιλογή του καταλληλότερου πλαισίου ημι-αυτοματοποιημένης αξιολόγησης της ποιότητας της σχεδίασης διαδικτυακών μαθημάτων που αφενός μεν θα δίνει μία εκτίμηση για το επίπεδο ποιότητάς τους, αφετέρου δε θα παρέχει καθοδήγηση για τα σημεία που πρέπει να βελτιωθούν ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον εκπαιδευόμενο. Ένα διαδικτυακό μάθημα, με χαμηλή ποιότητα εκπαιδευτικού σχεδιασμού μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη φήμη του εκπαιδευτικού ιδρύματος που το δημιούργησε και το προσφέρει. Τα εργαλεία που θα επιλεγούν θα πρέπει να συνοδεύονται από σαφείς οδηγίες εφαρμογής τους και θα πρέπει να βοηθάει και να εξετάζει τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό ενός διαδικτυακού μαθήματος σε πολλαπλές διαστάσεις, ενδεικτικά: α) την επισκόπηση των μαθησιακών στόχων του μαθήματος και τους μηχανισμούς υποστήριξης του εκπαιδευόμενου, β) το είδος του μαθησιακού περιεχομένου και την καταλληλότητά του για να υποστηρίξει τις προτεινόμενες μαθησιακές δραστηριότητες , γ) το είδος και την ενορχήστρωση των μαθησιακών δραστηριοτήτων , δ) τους τρόπους αξιολόγηση της επίδοσης του εκπαιδευόμενου, ε) την προσβασιμότητα και ευχρηστία της πλατφόρμας διαχείρισης μάθησης, κ.α.
Στόχοι/ Επιδιωκόμενα αποτελέσματα
- Παρουσίαση καινοτόμων Εργαλείων – Μέσων Τεχνολογικά Υποβοηθούμενης Μάθησης
Επιμέρους Ενέργειες/Εργασίες
- Θα γίνει η προμήθεια εργαλείων και ενός πλαισίου ποιοτικού ελέγχου για την οργάνωση μαθημάτων. Θα ακολουθήσει η επιμόρφωση στελεχών του Πανεπιστημίου που θα το εφαρμόσουν και η πιλοτική εφαρμογή του σε ένα αριθμό 5 διαδικτυακών μαθημάτων. Είναι σημαντικό το πλαίσιο είναι τεχνολογικά υποστηριζόμενο ώστε να επιτυγχάνεται γρήγορα και εύκολα η ημι-αυτοματοποιημένη αξιολόγηση της ποιότητας της σχεδίασης διαδικτυακών μαθημάτων.
Παραδοτέα
- Π5.1: Λίστα εργαλείων
- Π5.2: Υλικό παρουσιάσεων χρήσης εργαλείων
- Π5.3: Λίστα οδηγών χρήσης
- Π5.4: Εργαλείο ποιοτικού ελέγχου διαδικτυακών μαθημάτων
Στο Πακέτο Εργασίας 6 (ΠΕ 6) θα δημιουργηθεί Συμβουλευτική Μονάδα Παιδαγωγικού σχεδιασμού και Προσβασιμότητας Υλικού μαθημάτων και εξετάσεων που θα παρέχει οδηγίες με στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων των φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ, στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Στόχοι/ Επιδιωκόμενα αποτελέσματα
- Αρχές Instructional Design για την ορθότητα σχεδιασμού μαθημάτων ή διαδικασίες επανελέγχου υλοποιημένων μαθημάτων με βάση συγκεκριμένων πλαισίων Μαθησιακού/Διδακτικού σχεδιασμού
- Αρχές Συμπερίληψης (Inclusion) συγγραφής και παρουσίασης Διδακτικού υλικού για ΑΜΕΑ (π.χ χρήση Universal Design for Learning (UDL) και ψηφιακών εργαλείων προσβασιμότητας.
Επιμέρους Ενέργειες/Εργασίες
- Μελέτη μεθοδολογίας Ανάπτυξης Υλικού. Θα γίνει βιβλιογραφική ανασκόπηση και μελέτη μεθοδολογιών ανάπτυξης εκπαιδευτικού υλικού που θα επιτρέπει την ισότιμη πρόσβαση όλων των φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ.
- Αντιμετώπιση ζητημάτων Ψηφιακού Εγγραμματισμου (Media Literacy) στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού.
- Κατάρτιση Ενεργειών για την διευκόλυνση της Πρόσβασης και της Εξετασης Υλικου από ΑΜΕΑ. Θα συγγραφεί υποστηρικτικό υλικό προς τους καθηγητές του Ιδρύματος με εστίαση στις ενέργειες που θα βελτιώσουν την προσβασιμότητα του εκπαιδευτικού υλικού από τα ΑΜΕΑ.
- Κατάρτιση λίστας ψηφιακών εργαλείων προσβασιμότητας. Θα γίνει αναζήτηση και αξιολόγηση ψηφιακών εργαλείων για την υποστήριξη της προσβασιμότητας του εκπαιδευτικού υλικού από τα ΑΜΕΑ. Στη συνέχεια να καταρτισθεί σχετική λίστα με τα διαθέσιμα εργαλεία και τα χαρακτηριστικά τους.
Παραδοτέα
- Π6.1: Οδηγός Ανάπτυξης Υλικού
- Π6.2: Οδηγός Ενεργειών Προσβασιμότητας Υλικού- Εξετάσεων
- Π6.3: Λίστα με ψηφιακά εργαλεία προσβασιμότητας
Το Πακέτο Εργασίας 7 (ΠΕ 7) περιλαμβάνει όλες τις Δράσεις Διάχυσης της Πράξης με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση σε θέματα καινοτομίας στην εκπαιδευτική διαδικασία και αφορά φοιτητές και προσωπικό του Ιδρύματος αλλά και άλλων Ιδρυμάτων
Στόχοι / Παραδοτέα
- Ενημέρωση Ακαδημαϊκού προσωπικού και φοιτητών του ΔΙΠΑΕ αλλά και άλλων Ιδρυμάτων για τις Δράσεις του ΓραΔιΜ
Επιμέρους Ενέργειες/Εργασίες
- Προδιαγραφές και ανάπτυξη Ιστοτόπου. Σε αυτή την εργασία θα υλοποιηθεί η διαδικτυακή πλατφόρμα για την υποστήριξη και διάχυση των δράσεων του ΓραΔιΜ. Η πλατφόρμα θα έχει σκοπό την πλήρη υποστήριξη των δράσεων του ΓραΔιΜ. Η διαδικτυακή πλατφόρμα θα υποστηρίζει τις λειτουργίες του ΓραΔιΜ μέσου ισοτόπου και αποθετηρίου υποστηρικτικού εκπαιδευτικού και ερευνητικού υλικού καθώς και καλών πρακτικών.
- Δημιουργία καναλιών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα δημιουργηθούν λογαριασμοί σε δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπως Youtube, LinkedIn κ.α.) μέσω των οποίων θα είναι δυνατή η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για τις δράσεις του ΓραΔιΜ.
- Ανάπτυξη Υλικού προώθησης. Το υλικό αυτό θα είναι σε ψηφιακή και έντυπη μορφή με σκοπό την προώθηση των δράσεων του ΓραΔιΜ
Παραδοτέα
- Π7.1: Υλικό προώθησης (Αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης)
- Π7.2: Ιστότοπος Έργου
Έγγραφα
Παρουσιάσεις, υλικό που αρχειοθετήθηκε
Υλικό
Συντονίστρια του Δικτύου ΚΕΔΙΜΑ Ελληνικών ΑΕΙ, ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΔΡΑΣΗ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Στα πλαίσια καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης και ανίχνευσης αναγκών του διδακτικού προσωπικού του ΓΡΑΔΙΜ, καλούνται τα μέλη του ΔΙΠAΕ να συμμετάσχουν στην ακόλουθη έρευνα, συμπληρώνοντας αυτό το διαδικτυακό και ανώνυμο ερωτηματολόγιο.
Δράσεις
www.ihu.gr2025-03-06T16:22:52+02:00 Παρουσίαση Υπηρεσιών ΚΕΔΙΜΑ ΔΙΠΑΕ στα πλαίσια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Δικτυών ΚΕΔΙΜΑ Παρουσίαση Υπηρεσιών ΚΕΔΙΜΑ ΔΙΠΑΕ στα πλαίσια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Δικτυών ΚΕΔΙΜΑ. 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ [...]
www.ihu.gr2025-03-06T16:18:31+02:00 Ημερίδα “Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και σύγχρονα θέματα που την αφορούν” Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα “Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και σύγχρονα θέματα που την αφορούν”. [...]
www.ihu.gr2025-03-06T16:07:12+02:00 Συνάντηση ενημέρωσης Εσωτερικής Ομάδας Συντονισμού ΓΡΑΔΙΜ ΔΙΠΑΕ Στισ 6 Απριλιου 2023 υλοποιήθηκε η συνάντηση ενημέρωσης Εσωτερικής Ομάδας Συντονισμού ΓΡΑΔΙΜ ΔΙΠΑΕ με τη συμμετοχή των Υπευθύνων της Δράσης ( Α. Τσινάκο και Ι. Καζανίδη) και [...]
www.ihu.gr2025-03-06T16:03:48+02:00 ΨΗΦΙΑΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 και ώρα 5μμ-7μμ πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο: ΨΗΦΙΑΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ στο πλαίσιο των Γραφείων/Κέντρων Διδασκαλίας & [...]
www.ihu.gr2025-03-06T16:00:13+02:00 Παρουσίαση του Κέντρου Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης (ΚΕΔΙΜΑ) του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Παρουσίαση του Κέντρου Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης (ΚΕΔΙΜΑ) του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος 17/3/2023 Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις [...]
www.ihu.gr2025-03-06T16:10:40+02:00 Με επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση παρουσίασης του ΓΡΑΔΙΜ του ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο Με επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση παρουσίασης του ΓΡΑΔΙΜ του ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο παρουσία του Αντιπροέδρου ΔΙΠΑΕ κ Αγγελόπουλου, των Συντονιστών της Δράσης [...]
Τεχνολογίες
Π2.1 Ανάπτυξη Eικονικού Metaverse Περιβάλλοντος εκτέλεσης διδασκαλιών
Πραγματοποίηση εικονικών διαλέξεων ή και συναντήσεων μεταξύ των εκπαιδευτικών του Ιδρύματος και των φοιτητών τους
Π2.2 Σχεδίαση και ανάπτυξη ψηφιακού αποθετηρίου Καλών Πρακτικών
Σημείο συγκέντρωσης και αναδιανομής καλών πρακτικών και εκπαιδευτικού υλικού
Εμφαση στη ποιότητα ασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων/πληροφοριών
https://repository.ctl.ihu.gr/

Π2.3 Σχεδίαση και ανάπτυξη Microlabs
Εργαστηρίων ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας και τεχνογνωσίας μεταξύ καθηγητών τόσο με σύγχρονα ή ασύγχρονα μέσα επικοινωνίας
https://microlabs.ctl.ihu.gr/
Π2.4 Εργαλείο ελέγχου ποιότητας σχεδιασμού διαδικτυακών μαθημάτων
Metadata στη παρακολούθηση μαθημάτων (παραδοσιακών και διαδικτυακών) στον διδάσκοντα
- βαθμός κατανόησης μαθήματος
- φοιτητές που ενέχουν κίνδυνο αποχώρησης (εκτίμηση ρίσκου drop out rate).
Metadata στη παρακολούθηση μαθημάτων στους φοιτητές
- επερχόμενες σημαντικές ημερομηνίες,
- κατάθεση εργασιών,
- υπενθύμιση δραστηριοτήτων

Π2.5: Εφαρμογή αποτίμησης Διδασκαλίας
Yποβοήθηση -βελτίωση της διδασκαλίας και της σκηνοθετικής οργάνωσης και παρουσίας της, με βάση τα κινησιολογικά χαρακτηριστικά του εισηγητή.
ΠΕ5: Ψηφιακά εργαλεία διδασκαλίας
Παρουσίαση καινοτόμων Εργαλείων – Μέσων Τεχνολογικά Υποβοηθούμενης Μάθησης
Eπιμόρφωση στελεχών του Πανεπιστημίου που θα το εφαρμόσουν
Πιλοτική εφαρμογή του σε ένα αριθμό 5 διαδικτυακών μαθημάτων.
Ανακοινώσεις
www.ihu.gr2025-01-24T01:15:32+02:00 Ενημερωτική ημερίδα για το ακαδημαϊκό προσωπικό με τίτλο «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην ΕκπΑΙδευση»
www.ihu.gr2024-11-14T07:29:05+02:00 Διαδικτυακή ενημέρωση του ακαδημαϊκού προσωπικού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος για τον Αυτισμό Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (2023) ο αυτισμός απαντάται στο γενικό πληθυσμό με συχνότητα περίπου 1% καθιστώντας ιδιαίτερα πιθανό [...]
www.ihu.gr2025-03-06T14:54:36+02:00 5η συνάντηση με τίτλο «Υποστήριξη φοιτητριών/ών με αυτισμό στο πλαίσιο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» Χώρος: e-Αίθουσα Ο αριθμός των φοιτητριών/ών με αυτισμό αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η υποστήριξή τους αποτελεί μία ακόμη πρόκληση για την ακαδημαϊκή [...]
www.ihu.gr2025-03-06T14:53:05+02:00 Πρόσκληση για την 1η διαδικτυακή συνάντηση του ΚΕΔΙΜΑ ΠΑΜΑΚ Το ΚΕΔΙΜΑ ΠΑΜΑΚ σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την 1η διαδικτυακή συνάντηση του ακαδημαΪκού έτους 2023-2024 με τίτλο “Εφαρμογές παραγωγικής ΤΝ στα ακαδημαϊκά μαθήματα: σχεδιασμός, αξιολόγηση και πλαγιαρισμός [...]
www.ihu.gr2025-03-06T15:15:09+02:00 6η συνάντηση με τίτλο «Υποστήριξη φοιτητριών/ών με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες στο πλαίσιο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» Πέμπτη 7/12/2023, ώρα 7:00 – 9:00μμ. Χώρος: e-Aίθουσα Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των φοιτητριών/ών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Η επιτυχημένη [...]
www.ihu.gr2025-03-06T15:15:09+02:00 Πρόσκληση παρακολούθησης επιμορφωτικού κύκλου ανοικτής πρόσβασης MOOC με τίτλο: Πανεπιστημιακή Αγωγή: Διδακτική Μεθοδολογία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης του Πανεπιστημίου Κρήτης (Κ.Ε.Δ.Ι.Μ.Α. TotT) προσκαλεί το Διδακτικό προσωπικό να παρακολουθήσει ένα [...]
www.ihu.gr2025-03-06T14:56:43+02:00 Πρόσκληση στο εργαστήριο με θέμα “Publish@Ionio: ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης πανεπιστημιακών ιστοχώρων” Το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης του Ιονίου Πανεπιστημίου σας προσκαλεί στο εργαστήριο με θέμα “Publish@Ionio: ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης πανεπιστημιακών ιστοχώρων” [...]
www.ihu.gr2025-03-06T16:18:31+02:00 Ημερίδα “Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και σύγχρονα θέματα που την αφορούν” Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα “Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και σύγχρονα θέματα που την αφορούν”. [...]
www.ihu.gr2025-03-06T15:15:09+02:00 Πρόσκληση στην ημερίδα “Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και σύγχρονα θέματα που την αφορούν” Αξιότιμα Μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του ΔΙΠΑΕ, Με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, θα θέλαμε να σας προσκαλούμε στην ημερίδα Πανεπιστημιακή [...]
www.ihu.gr2025-03-06T15:20:33+02:00 «Ακαδημία Ψηφιακών Δεξιοτήτων» από ΔΙΠΑΕ και Δίωξη Ηλ. Εγκλήματος «Πτυχιούχοι» στην αναγνώριση και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο Διαδίκτυο μπορούν να γίνουν μαθητές 8 έως 18 ετών, που θα παρακολουθήσουν την «Ακαδημία Ψηφιακών Δεξιοτήτων» και [...]
Επικοινωνία
- E–mail επικοινωνίας: vrpersonnel@ihu.gr
- Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310013651
Υπεύθυνος ΚΕΔΙΜΑ
- Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Κούντιος
- E-mail: gkountios@ihu.gr