Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΔΙ.ΠΑ.Ε. θα αναγορευτεί ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, θα αναγορευτεί ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς την Τρίτη 21 Μαΐου 2024 και ώρα 11:00, στο Αμφιθέατρο «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» της Πανεπιστημιούπολης Σερρών.

Σύμφωνα με απόφαση του Πρύτανη του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Καθηγητή κ. Σταμάτη Αγγελόπουλου, της Συγκλήτου και με βάσει την ομόφωνη εισήγηση του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης του ΔΙ.ΠΑ.Ε. «Κατά γενική ομολογία, ο κ. Σχοινάς έχει χαράξει μια σπουδαία σταδιοδρομία, μοναδική για Έλληνα αξιωματούχο στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια της οποίας έχει χειριστεί κρίσιμες υποθέσεις και έχει συλλέξει πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες σε ποικιλία ζητημάτων που άπτονται κυρίως της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, της επικοινωνίας και της εκπαίδευσης. Η πορεία του διακρίνεται από ήθος, συνέπεια και διάθεση προσφοράς. Επίσης ο κ. Σχοινάς, από την θέση του αρμοδίου για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής εργάζεται με ζήλο, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ευρωπαίων πολιτών και συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων τους με τη χάραξη πολιτικών της Ε.Ε., που εστιάζουν στην εκπαίδευση, την κινητικότητα των εργαζομένων και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, καθώς και στη δικαιοσύνη και την ισότητα».

Βιογραφικό του τιμωμένου

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής από τον Δεκέμβριο του 2019. Υπό την ιδιότητα αυτή, επιβλέπει τις πολιτικές της ΕΕ για τη μετανάστευση, την ασφάλεια, τα κοινωνικά δικαιώματα, τις δεξιότητες, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη νεολαία, την δημόσια υγεία, τον διαθρησκευτικό διάλογο, αλλά και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Ο κ. Σχοινάς ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1990 και αποτελεί μοναδικό παράδειγμα λειτουργού της ΕΕ που ορίζεται μέλος του Κολλεγίου των Επιτρόπων, ενώ είναι και ο πρώτος Έλληνας Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ιστορία του θεσμού. Την διετία 2007 έως 2009 διετέλεσε Ευρωβουλευτής, εκλεγμένος με τη ΝΔ.

Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ συμμετείχε στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ – Τουρκίας, την Επιτροπή Προϋπολογισμών και την Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.

Με την ολοκλήρωση του κοινοβουλευτικού του έργου, επέστρεψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου και ανέλαβε ρόλους σε τομείς υψηλής ευθύνης. Το 2010 του ανατέθηκε η θέση του Αναπληρωτή Επικεφαλής του Σώματος Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής και αργότερα του Διευθυντή της DG ECFIN στην Αθήνα, όπου και συντονίζει το πλαίσιο τεχνικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Το 2014 ορίζεται στην κορυφαία θέση του Επικεφαλής Εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1962, όπου και μεγάλωσε. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι αριστούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ευρωπαϊκή Πολιτική στο Κολλέγιο της Ευρώπης στην Bruges ως υπότροφος του Υπουργείου Οικονομικών, κι έπειτα στην Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο London School of Economics. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Επισυνάπτονται το πρόγραμμα και η πρόσκληση της τελετής.