Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος στην παγκόσμια κατάταξη ‘ΤΗΕ Impact Rankings 2024’
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, σε συνέχεια των απαραίτητων διαδικασιών και ενεργειών της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.), εμφανίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην παγκόσμια κατάταξη Impact Rankings 2024, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από τον διεθνή Οργανισμό Times Higher Education (THE). Η κατάταξη THE Impact Rankings είναι η μοναδική παγκοσμίως που αξιολογεί τα Πανεπιστήμια με βάση την επίδοσή τους σε 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, δημοσιεύεται φέτος για έκτη χρονιά και περιλαμβάνει 1963 Πανεπιστήμια από 125 χώρες. Συμμετέχουν δηλαδή σε σχέση με πέρυσι 400 περίπου περισσότερα πανεπιστήμια.
To Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος είναι ένα από τα 14 ελληνικά Πανεπιστήμια που συμμετείχαν στην κατάταξη και παραμένει και φέτος στις θέσεις 801-1000 μεταξύ 1963 Πανεπιστημίων παγκοσμίως (αξίζει βεβαίως να σημειωθεί πως παραμένει στις ίδιες θέσεις, όμως για φέτος αξιολογήθηκε ανάμεσα σε περίπου 400 περισσότερα πανεπιστήμια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που ήταν 1591).
Το ΔΙ.ΠΑ.Ε. υπέβαλλε στοιχεία για 6 Στόχους και βαθμολογήθηκε για όλους, πετυχαίνοντας την καλύτερη βαθμολογία στους Στόχους 8 (θέση 201-300), 16 (θέση 401- 600), και 3 (θέση 601-800).
• Στόχος 8 (Τομέας Εργασίας και Οικονομικής Ανάπτυξης): Tο ΔΙΠΑΕ βρίσκεται στις θέσεις 201-300 παγκοσμίως
• Στόχος 16 (Ειρήνη – Δικαιοσύνη και Ισχυροί Οργανισμοί): Tο ΔΙΠΑΕ βρίσκεται στις θέσεις 401-600 παγκοσμίως.
• Στόχος 10 (Τομέας Μείωσης Ανισοτήτων): Tο ΔΙΠΑΕ βρίσκεται στις θέσεις 801- 1000 παγκοσμίως
• Στόχος 3 (Τομέας Υγείας και ποιότητας ζωής): Tο ΔΙΠΑΕ βρίσκεται στις θέσεις 601-800 παγκοσμίως
• Στόχος 17 (Τομέας Συνεργασίας): Tο ΔΙΠΑΕ βρίσκεται στις θέσεις 601-800 παγκοσμίως
• Στόχος 4 (Ποιοτική Εκπαίδευση): Tο ΔΙΠΑΕ βρίσκεται στις θέσεις 1001-1500 παγκοσμίως.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Πανεπιστήμιο έλαβε την ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ μεταξύ ΟΛΩΝ των Ελληνικών Πανεπιστημίων στον στόχο 8 (Τομέας Εργασίας και Οικονομικής Ανάπτυξης).
Την τρίτη καλύτερη βαθμολογία έχει μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων για τον Στόχο 16 (Ειρήνη – Δικαιοσύνη και Ισχυροί Οργανισμοί) μαζί με το Δημοκρίτειο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τον Στόχο 3 (Τομέας Υγείας και Ποιότητας Ζωής) μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Επίσης, πέτυχε αξιοσημείωτη βελτίωση της θέσης του στον υποχρεωτικό Στόχο 17 (Τομέας Συνεργασίας) όπου από την θέση 801-1000 βρέθηκε στην θέση 601-800 μεταξύ 2031 Πανεπιστημίων. Στον στόχο αυτό βρίσκεται στην πέμπτη θέση, μαζί με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο σύνολο των ελληνικών Πανεπιστημίων που συμμετείχαν στην κατάταξη.
Για να δείτε τους δεκαεπτά στόχους για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη (SDGs – Sustainable Development Goals), ακολουθείστε το link που φαίνεται παρακάτω:
https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/
Η συμμετοχή των Πανεπιστημίων στην κατάταξη προϋποθέτει την αξιολόγησή τους σε τουλάχιστον 4 από τους 17 στόχους. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται βάση τεκμηριωμένων στοιχείων που παρουσιάζονται από τον φορέα, περιλαμβάνονται σε εκθέσεις ή αφορούν σε διαδικασίες και πολιτικές που αναρτώνται με διαφάνεια στην ιστοσελίδα του και είναι δυνατόν να ελεγχθούν.
Αναλυτικά οι θέσεις όλων των Ελληνικών Πανεπιστημίων:
• Θέσεις 201-300: National and Kapodistrian University of Athens
• Θέσεις 401-600: Athens University of Economics and Business, University of Crete
• Θέσεις 601-800: University of the Aegean, University of West Attica
• Θέσεις 801-1000: Aristotle University of Thessaloniki, International Hellenic University, Panteion University of Social and Political Sciences
• Θέσεις 1001-1500: Democritus University of Thrace, National Technical University of Athens, University of Patras, University of Western Macedonia
• Θέσεις 1501+: Hellenic Open University, University of Macedonia
Η συνεχής βελτίωση της θέσης του Πανεπιστημίου τόσο στην εν λόγω κατάταξη όσο και στις υπόλοιπες διεθνείς λίστες κατάταξης, αποτελεί κεντρικό στόχο του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, στον οποίο συμβάλλει ενεργά όλο το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του.
To Διεθνές Πανεπιστήμιο στην κατάταξη ‘THE World University Rankings 2024 by Subject’
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, μετά τις απαραίτητες ενέργειες της ΜΟΔΙΠ για την συλλογή και την αποστολή των ζητούμενων στοιχείων, είναι ένα από τα 16 ελληνικά Πανεπιστήμια που κατατάσσεται και φέτος στην παγκόσμια κατάταξη ‘2024 Times Higher Education World University Rankings by Subject‘.
Δείτε παρακάτω την κατάταξη του ΔΙ.ΠΑ.Ε. στα επιστημονικά πεδία που αξιολογήθηκε.
Business and Economics: 801+
Clinical and Health: 801–1000
Computer Science: 801–1000
Engineering: 1001+
Life Sciences: 801–1000
Physical Sciences: 1001+
Ας σημειωθεί ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο παρουσίασε βελτίωση σε σχέση με πέρσι στα επιστημονικά πεδία Clinical and Health/Επιστήμες Υγείας και Life Sciences/ Βιοεπιστήμες ή Επιστήμες Ζωής.
Η κατάταξη βασίζεται σε 18 δείκτες απόδοσης. Οι ίδιοι δείκτες χρησιμοποιούνται και για την κατάταξη ‘Times Higher Education World University Rankings 2024’. Στην περίπτωση όμως της κατάταξης ανά επιστημονικό πεδίο οι δείκτες προσαρμόζονται κατάλληλα ώστε να αντικατοπτρίζουν καλύτερα το κάθε πεδίο.
Η κατάταξη Times Higher Education World University Rankings 2024, περιλαμβάνει φέτος 1904 πανεπιστήμια από 108 χώρες. Η μεθοδολογία της κατάταξης World University Rankings της THE είναι η πλέον λεπτομερής και περιλαμβάνει 18 δείκτες απόδοσης που ταξινομούνται σε 5 κατηγορίες κριτηρίων: διδασκαλία, έρευνα, ερευνητική απήχηση / ετερο-αναφορές, διεθνής διάσταση και έσοδα από τον ιδιωτικό τομέα.
————
ELSEVIER 2022-b 10 Μέλη ΔΕΠ του Διεθνούς Πανεπιστημίου στους κορυφαίους ερευνητές του κόσμου
Elsevier 2022: “September 2022 data-update for Updated science-wide author databases of standardized citation indicators”
2η ενημερωμένη έκδοση για το έτος 2022
Πρόκειται για τη λίστα του ELSEVIER με τους κορυφαίους ερευνητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο για το 2021.
Η κατάταξη των κορυφαίων επιστημόνων βασίζεται σε ένα σύνολο δεικτών του δημοσιευμένου επιστημονικού τους έργου α)για το 2021 και β)για το συνολικό τους έργο.
Ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως για το 2021 βρίσκονται 10 μέλη ΔΕΠ του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (εμφανίζονται είτε στις πρώτες 100.000 θέσεις της κατάταξης είτε στο κορυφαίο 2% της επιστημονικής τους περιοχής)
Συγκεκριμένα, στη λίστα με βάση το δημοσιευμένο επιστημονικό έργο του 2021 βρίσκονται οι:
- Kyzas, George Z.
- Papadopoulos, Antonios Nikolaos
- Mitropoulos, Athanasios C.
- Anagnostopoulos, Costas A.
- Karageorgiou, Vassilis
- Bampidis, Vasileios A
- Tzetzis, Dimitrios
ενώ στη λίστα με βάση το συνολικό επιστημονικό τους έργο βρίσκονται οι:
- Kyzas, George Z.
- Papadopoulos, Antonios Nikolaos
- Kaburlasos, Vassilis G.
- Chatzimisios, Periklis
- Anastassiu, Hristos T.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: η προηγούμενη (4) έκδοση του 2022 που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο έχει πλέον τροποποιηθεί για να λαμβάνει υπόψη μια περιορισμένη ανάθεση πεδίου στην κυκλοφορία της νέας έκδοσης (5) τον Νοέμβριο του 2022.
Σύμφωνα με το συνοδευτικό σημείωμα της Elsevier: “η έκδοση 5, σε σχέση με την έκδοση 4, έχει υψηλότερη συμφωνία των αναθέσεων υποπεδίων συντάκτη με τα δεδομένα από τις εκδόσεις του προηγούμενου έτους. Δεδομένου ότι ορισμένοι επιστήμονες έχουν πλέον αντιστοιχιστεί σε διαφορετικό υποπεδίο στην έκδοση 5 από ό,τι στην έκδοση 4, είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στους επιστήμονες με τις κορυφαίες αναφορές στην έκδοση 5 αλλά όχι στην έκδοση 4 ή, αντίστροφα, μπορεί να μην περιλαμβάνονται στο top-2% με βάση την κατάταξή τους στην έκδοση 5, αλλά μπορεί να ήταν στο top-2% με βάση την κατάταξη της έκδοσης 4. Η έκδοση 5 θεωρείται πιο κατάλληλη και θα πρέπει να αντικαταστήσει την έκδοση 4.”
2η Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων Πιστοποίησης ΠΜΣ
Η ΕΘΑΑΕ απευθύνει νέα πρόσκληση για υποβολή προτάσεων πιστοποίησης των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών των ΑΕΙ και ΑΣΕΙ.
Η περίοδος υποβολής των Προτάσεων είναι: από 24/10/2023 έως 31/01/2024.
Η πρόσκληση και τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται στο σύνδεσμο https://www.ihu.gr/modip/useful-documents/
στην ενότητα Πιστοποίηση -> Πιστοποίηση Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ)
IHU Academics rank in world top 2% of cited published scientists!
We are delighted to share with you that 7 of our Academics rank in world top 2% of cited published scientists for their entire career and 11 for the calendar year 2022, according to research from the Meta-Research Innovation Center at Stanford University’s (METRICS) analysis of Scopus data provided by Elsevier’s ICSR Lab.
The IHU Academics follow:
Career
——
Kyzas, George Z.
Papadopoulos, Antonios N.
Mitropoulos, Athanasios Ch
Kaburlasos, Vassilis G.
Chatzimisios, Periklis
Diamantaras, Konstantinos
Anastassiu, Hristos T.
Year 2022
———
Kyzas, George Z.
Katsiki, Niki
Papadopoulos, Antonios N.
Mitropoulos, Athanasios Ch
Papadopoulou, Sousana K.
Karageorgiou, Vassilis
Michailides, Constantine
Metaxa, Zoi S.
Papakostas, George A.
Tzetzis, Dimitrios
Lagkas, Thomas
More information at https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/6.
Congratulations to all! We are very proud of our Academics!
———
Υποβολή Προτάσεων Πιστοποίησης ΕΣΔΠ και ΠΔΣ
Η ΕΘΑΑΕ απηύθυνε πρόσκληση προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας για υποβολή προτάσεων πιστοποίησης των ΕΣΔΠ και ΠΔΣ.
Η περίοδος υποβολής των προτάσεων είναι από 21/9/2023 έως και 31/12/2023.
Ειδικά για την περίπτωση των ΕΣΔΠ, η υποβολή της πρότασης πρέπει να γίνει το αργότερο 3 μήνες πριν από τη λήξη της διάρκειας ισχύος της προηγούμενης πιστοποίησής του.
Όλα τα σχετικά έγγραφα υπάρχουν στον σύνδεσμο
https://www.ihu.gr/modip/useful-documents/
στον κατάλογο “Πιστοποίηση”
————
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος στην παγκόσμια κατάταξη ‘ΤΗΕ Young University Rankings 2023’
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο, μετά τις απαραίτητες ενέργειες της ΜΟΔΙΠ για την συλλογή και την αποστολή των ζητούμενων στοιχείων, κατατάσσεται φέτος για πρώτη φορά στην παγκόσμια κατάταξη ‘Times Higher Education Young University Rankings 2023’ στις θέσεις 401-500 μαζί με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Η κατάταξη Times Higher Education Young University Rankings περιλαμβάνει πανεπιστήμια που μετράνε έως 50 χρόνια ύπαρξης από την ίδρυσή τους. Η κατάταξη γίνεται βάσει των κριτηρίων αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται στην κατάταξη THE World University Rankings δίνοντας λιγότερη βαρύτητα στο κριτήριο της φήμης. Η μεθοδολογία της κατάταξης World University Rankings της THE περιλαμβάνει 13 δείκτες που ταξινομούνται σε 5 κατηγορίες κριτηρίων: διδασκαλία, έρευνα, ερευνητική απήχηση / ετερο-αναφορές, διεθνής διάσταση και έσοδα από τον ιδιωτικό τομέα.
—————–
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος στην παγκόσμια κατάταξη ‘ΤΗΕ Impact Rankings 2023’
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, σε συνέχεια των απαραίτητων διαδικασιών και ενεργειών της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.), εμφανίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην παγκόσμια κατάταξη Impact Rankings 2023, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από τον διεθνή Οργανισμό Times Higher Education (THE). Η κατάταξη THE Impact Rankings είναι η μοναδική παγκοσμίως που αξιολογεί τα Πανεπιστήμια με βάση την επίδοσή τους σε 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, δημοσιεύεται φέτος για πέμπτη χρονιά και περιλαμβάνει 1591 Πανεπιστήμια από 112 χώρες. Συμμετέχουν δηλαδή σε σχέση με πέρυσι 200 περίπου παραπάνω πανεπιστήμια.
To Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος είναι ένα από τα 11 ελληνικά Πανεπιστήμια που συμμετείχαν στην κατάταξη και παραμένει και φέτος στις θέσεις 801-1000 μεταξύ 1591 Πανεπιστημίων παγκοσμίως (αξίζει βεβαίως να σημειωθεί πως παραμένει στις ίδιες θέσεις, όμως για φέτος αξιολογήθηκε ανάμεσα σε περίπου 200 περισσότερα πανεπιστήμια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά).
Το ΔΙ.ΠΑ.Ε. υπέβαλλε στοιχεία για 6 αντί για 4 Στόχους πέρσι και βαθμολογήθηκε για όλους, πετυχαίνοντας εξαιρετική βαθμολογία στους Στόχους 8 (θέση 201-300) και πολύ καλή στους Στόχους 3 (θέση 401-600) και 16 (θέση 401-600).
- Στόχος 8 (Τομέας Εργασίας και Οικονομικής Ανάπτυξης): Tο ΔΙΠΑΕ βρίσκεται στις θέσεις 201-300 παγκοσμίως
- Στόχος 10 (Τομέας Μείωσης Ανισοτήτων): Tο ΔΙΠΑΕ βρίσκεται στις θέσεις 601-800 παγκοσμίως
- Στόχος 3 (Τομέας Υγείας και ποιότητας ζωής): Tο ΔΙΠΑΕ βρίσκεται στις θέσεις 401-600 παγκοσμίως
- Στόχος 17 (Τομέας Συνεργασίας): Tο ΔΙΠΑΕ βρίσκεται στις θέσεις 801-1000 παγκοσμίως
- Στόχος 4 (Ποιοτική Εκπαίδευση): Tο ΔΙΠΑΕ βρίσκεται στις θέσεις 801-1000 παγκοσμίως
- Στόχος 16 (Ειρήνη – Δικαιοσύνη και Ισχυροί Οργανισμοί): Tο ΔΙΠΑΕ βρίσκεται στις θέσεις 401-600 παγκοσμίως.
Στον στόχο 8 (Τομέας Εργασίας και Οικονομικής Ανάπτυξης) το Διεθνές Πανεπιστήμιο έλαβε την ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ μεταξύ ΟΛΩΝ των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Την τρίτη καλύτερη βαθμολογία έχει μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων για τον Στόχο 10 (Τομέας Μείωσης Ανισοτήτων), τον Στόχο 16 (Ειρήνη – Δικαιοσύνη και Ισχυροί Οργανισμοί) και τον Στόχο 3 (Τομέας Υγείας και Ποιότητας Ζωής).
Επίσης, πέτυχε αξιοσημείωτη βελτίωση της θέσης του στον Στόχο 3 (Τομέας Υγείας και Ποιότητας Ζωής) όπου από την θέση 601-800 βρέθηκε στην θέση 401-600.
Για να δείτε τους δεκαεπτά στόχους για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη (SDGs – Sustainable Development Goals), ακολουθείστε το link που φαίνεται παρακάτω:
https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/
Η συμμετοχή των Πανεπιστημίων στην κατάταξη προϋποθέτει την αξιολόγησή τους σε τουλάχιστον 4 από τους 17 στόχους. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται βάση τεκμηριωμένων στοιχείων που παρουσιάζονται από τον φορέα, περιλαμβάνονται σε εκθέσεις ή αφορούν σε διαδικασίες και πολιτικές που αναρτώνται με διαφάνεια στην ιστοσελίδα του και είναι δυνατόν να ελεγχθούν.
Αναλυτικά οι θέσεις όλων των Ελληνικών Πανεπιστημίων:
- Θέσεις 301-400: National and Kapodistrian University of Athens
- Θέσεις 401-600: University of Crete
- Θέσεις 601-800: University of the Aegean, Aristotle University of Thessaloniki, Athens University of Economics and Business, Metropolitan College
- Θέσεις 801-1000: International Hellenic University, National Technical University of Athens, University of West Attica
- Θέσεις 1001+: Democritus University of Thrace, Hellenic Open University
Η συνεχής βελτίωση της θέσης του Πανεπιστημίου τόσο στην εν λόγω κατάταξη όσο και στις υπόλοιπες διεθνείς λίστες κατάταξης, αποτελεί κεντρικό στόχο του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, στον οποίο συμβάλλει ενεργά όλο το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του.
—————–
Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού έργου από Φοιτητές Εαρινό Εξάμηνο 2022-2023
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η αξιολόγηση των φοιτητών για το εαρινό εξάμηνο 2021-2022, θα πραγματοποιηθεί από 28 Απριλίου 2023 έως τις 21 Μαΐου 2023.
Ειδικά για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών με έναρξη εξαμήνου μεταγενέστερη αυτής του Ακαδημαϊκού Ημερολογίου του Ιδρύματος η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί από 15 Μαΐου 2023 έως τις 5 Ιουνίου 2023.
Παρακαλούμε τα ακαδημαϊκά τμήματα να ενημερώσουν σχετικά όλους τους διδάσκοντες και τους φοιτητές τους.
Επισημαίνουμε ότι η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου από τους φοιτητές φέρει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς επιτρέπει την ανατροφοδότηση για το έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων σπουδών, ενώ μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τη λήψη αποφάσεων.
Σας επισυνάπτουμε τις οδηγίες για την «Διαδικασία Αξιολόγησης Φοιτητών Εαρινού Εξαμήνου 2022-2023» στην
Ελληνική Γλώσσα και στην Αγγλική Γλώσσα
Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.
Web of Science 2022: «Highly Cited Researchers»
Μέλος ΔΕΠ του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος περιλαμβάνεται στη λίστα των 6.938 επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.
Ο σχετικός κατάλογος με τίτλο «The Highly Cited Researchers» συντάσσεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Thomson Reuters στο πλαίσιο του project Clarivate Analytics και στηρίζεται στα δεδομένα της ερευνητικής βάσης δεδομένων Web of Science για τα έτη 2011-2021. Από αυτούς οι 4.000 κατατάσσονται σε 21 συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία και τομείς και οι 3.200 στην κατηγορία των διεπιστημονικών πεδίων και τομέων.
Ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Κύζας με 230 δημοσιεύσεις, 9.166 ετεροαναφορές και H-index 57 περιλαμβάνεται στους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην κατηγορία των διεπιστημονικών πεδίων και τομέων.
…