Γενικές πληροφορίες

Η εκπαίδευση στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων αποσκοπεί στην ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων σε θέματα οργάνωσης επιχειρήσεων και διαχείρισης των επιχειρηματικών ζητημάτων, έχει κυρίως πρακτικό προσανατολισμό και αποσκοπεί πρωτίστως στην ανάπτυξη και εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης για την κατανόηση των προκλήσεων, την επίλυση των προβλημάτων και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΔΙ.ΠΑ.Ε. έχει ως αποστολή την ανάπτυξη ικανών επιστημόνων στο αντικείμενο τους Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Σκοπός του Τμήματος είναι η προαγωγή τους επιστημονικής γνώσης, τους έρευνας και τους διδασκαλίας στα γνωστικά αντικείμενα που εντάσσονται στο επιστημονικό πεδίο του Τμήματος. Το Τμήμα φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες που θα είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν τους σύνθετες απαιτήσεις του σύγχρονου, δυναμικού και ταχέως μεταβαλλόμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αξιοποιώντας τους γνώσεις, τους δεξιότητες και τους ικανότητες που θα αποκτήσουν κατά τη διάρκεια τους φοίτησής τους. Μέσω τους επιστημονικής έρευνας στα σύγχρονα ζητήματα τους Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, το Τμήμα φιλοδοξεί τους να συμβάλλει στην προαγωγή τους επιστημονικής γνώσης και στην προσπάθεια ενίσχυσης τους ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη τους περιφέρειας και την προώθησης τους ανταγωνιστικότητας και τους καινοτομίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Η επίτευξη αυτών των στόχων συμπληρώνεται από την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο και την ανάπτυξη πολλαπλών ερευνητικών δραστηριοτήτων τους τομείς εξειδίκευσης και επιστημονικού ενδιαφέροντος των μελών ΔΕΠ του Τμήματος.
Έχοντας κατανοήσει τη πολυπλοκότητα και τη μεταβλητότητα του σύγχρονου οικονομικού περιβάλλοντος και παρακολουθώντας τη δυναμική των εξελίξεων στην επιστήμη, τη διεθνή οικονομία και την τεχνολογία, αναπτύξαμε ένα σύγχρονο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών (Π.Π.Σ.) που ενσωματώνει τους διεθνείς τάσεις στη διδασκαλία τους Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, παρέχει ευελιξία τους ανάγκες των φοιτητών και σύγχρονες γνώσεις και ικανότητες που προετοιμάζουν τα διοικητικά στελέχη να αντιμετωπίσουν τους προκλήσεις και να αναπτύξουν επιτυχή καριέρα. Το Π.Π.Σ. στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων παρέχει μέσα από τα υποχρεωτικά μαθήματα ένα ευρύ φάσμα γνώσεων που καλύπτει όλους τους τομείς τους Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, έτσι ώστε οι φοιτητές να αποκτούν τα αναγκαία επιστημονικά εφόδια που απαιτούνται από τους σύγχρονους μάνατζερ, τους επιστήμονες και τους ειδικούς τους Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Παράλληλα, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν περαιτέρω τους γνώσεις και τους ικανότητές τους επιλέγοντας κύρια και δευτερεύουσα κατεύθυνση σπουδών.

Πρόγραμμα σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει 8 εξάμηνα μαθημάτων που συνολικά αντιστοιχούν σε 240 ECTS.

Στα πρώτα δύο έτη σπουδών (εξάμηνα Α΄ ως Δ’) διδάσκονται μαθήματα γενικής υποδομής (ΜΓΥ) και μαθήματα ειδικής υποδομής (ΜΕΥ) που είναι υποχρεωτικά για όλους τους φοιτητές.

Στο τρίτο έτος σπουδών (Ε΄ εξάμηνο) οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν υποχρεωτικά την κατεύθυνση σπουδών της εξειδίκευσης τους. Στο Π.Π.Σ. προσφέρονται οι ακόλουθες επιλογές κατεύθυνσης σπουδών:

  1. Οικονομική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση.
  2. Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ.
  3. Πληροφοριακά Συστήματα και Επιχειρησιακή Έρευνα.

Στα εξάμηνα Ε’ ως Η’ οι φοιτητές διδάσκονται: α) μαθήματα ειδικής υποδομής (ΜΕΥ), που είναι υποχρεωτικά για όλους τους φοιτητές ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που έχουν επιλέξει, β) μαθήματα εξειδίκευσης (ΜΕ) ως επιλεγόμενα από την (κύρια) κατεύθυνση σπουδών που έχουν επιλέξει, και γ) μαθήματα εξειδίκευσης (ΜΕ) ως επιλεγόμενα από την δευτερεύουσα κατεύθυνση ή ως ελεύθερης επιλογής.

Επομένως, για τη λήψη πτυχίου οι φοιτητές του Τμήματος πρέπει να παρακολουθήσουν και να επιτύχουν στην αξιολόγηση 50 μαθημάτων συνολικά, που αντιστοιχούν σε 240 ECTS, από το οποία:

  • Τα 36 είναι υποχρεωτικά μαθήματα γενικής υποδομής (ΜΓΥ) και ειδικής υποδομής (ΜΕΥ).
  • Τα 2 είναι μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας (ΜΓΥ), τα οποία οι φοιτητές πρέπει να περάσουν για να λάβουν πτυχίο, αλλά αυτά δεν φέρουν μονάδες ECTS και δεν συνυπολογίζονται στο βαθμό του πτυχίου. Η αξιολόγηση των φοιτητών στις εξετάσεις της Αγγλικής Γλώσσας θα φέρει τον χαρακτηρισμό «Επιτυχής Εξέταση» ή «Αποτυχία». Οι φοιτητές μπορούν να περάσουν τα μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας προσκομίζοντας Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας ή άλλο αντίστοιχο δίπλωμα αναγνωρισμένο από το Α.Σ.Ε.Π. ως εξής: α) επιπέδου Β2 (τουλάχιστον) για το μάθημα Αγγλικά για Διοίκηση Επιχειρήσεων Ι, και β) επιπέδου Γ2 για το μάθημα Αγγλικά για Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ. Η επιτυχής εξέταση στην Αγγλική Γλώσσα αναγράφεται στην αναλυτική βαθμολογία και το συμπλήρωμα διπλώματος του φοιτητή.
  • Τα 8 είναι μαθήματα εξειδίκευσης (ΜΕ) που επιλέγονται από τα μαθήματα της (κύριας) κατεύθυνσης σπουδών που έχει επιλέξει ο φοιτητής. Η επιλογή της κατεύθυνσης σπουδών αναγράφεται στην αναλυτική βαθμολογία και το συμπλήρωμα διπλώματος του φοιτητή.
  • Τα 4 είναι μαθήματα εξειδίκευσης (ΜΕ) που επιλέγονται από τις άλλες δύο κατευθύνσεις σπουδών του Π.Π.Σ. Στην περίπτωση που τα 4 αυτά μαθήματα επιλέγονται όλα από μία μόνο κατεύθυνση σπουδών, τότε συγκροτούν τη δευτερεύουσα κατεύθυνση εξειδίκευσης (“minor”) του φοιτητή, η οποία επίσης αναγράφεται στην αναλυτική βαθμολογία και το συμπλήρωμα διπλώματος του φοιτητή.

Στο 8ο εξάμηνο οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας. Η πτυχιακή εργασία θα πρέπει να έχει θέμα σχετικό με την κατεύθυνση σπουδών που έχουν επιλέξει και επιβλέποντα καθηγητή που διδάσκει μαθήματα της κατεύθυνσης. Η πτυχιακή εργασία έχει 5 ECTS και αντιστοιχεί σε ένα μάθημα της κατεύθυνσης σπουδών του φοιτητή, δηλαδή το 8ο Μάθημα Επιλογής – Κατεύθυνσης. Επομένως, ο φοιτητής που επιλέγει να κάνει πτυχιακή εργασία θα επιλέξει 7 συνολικά μαθήματα κατεύθυνσης.

Οι φοιτητές του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να κάνουν προαιρετικά πρακτική άσκηση με σκοπό την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας. Η πρακτική άσκηση έχει διάρκεια δύο μήνες και μπορεί να διενεργείται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών μεταξύ του τρίτου και τέταρτου έτους σπουδών, ή μετά το τέταρτο έτος σπουδών, αλλά πριν τη λήψη πτυχίου. Η πρακτική άσκηση έχει 5 ECTS και γίνεται στη θέση του 4ου Μαθήματος Ελεύθερης Επιλογής. Σε κάθε περίπτωση η πρακτική άσκηση διενεργείται σύμφωνα με όσο ορίζονται στον κανονισμό του Ιδρύματος και τις εκάστοτε απαιτήσεις και προϋποθέσεις που έχουν τα τυχόν χρηματοδοτούμενα προγράμματα ενίσχυσης της πρακτικής άσκησης στα ΑΕΙ.

Η διάρθρωση του προγράμματος σπουδών ανά εξάμηνο παρουσιάζεται στη συνέχεια.

A ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
101 Αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων ΜΓΥ 3 3 5
102 Εισαγωγή στην Λογιστική ΜΓΥ 2 1 3 5
103 Στατιστική Ι ΜΓΥ 3 1 4 5
104 Μαθηματικά για Διοίκηση Επιχειρήσεων ΜΓΥ 3 2 5 5
105 Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα και τον Ψηφιακό Κόσμο ΜΓΥ 2 1 3 5
106 Επιχειρησιακή Επικοινωνία ΜΓΥ 3 3 5
107 Αγγλικά για Διοίκηση Επιχειρήσεων Ι* ΜΓΥ 3 3

 

Β ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
201 Μικροοικονομική ΜΓΥ 3 2 5 5
202 Στατιστική ΙΙ ΜΓΥ 3 1 4 5
203 Βάσεις Δεδομένων ΜΓΥ 2 1 1 4 5
204 Οικονομικά Μαθηματικά ΜΓΥ 3 3 5
205 Χρηματοοικονομική Λογιστική ΜΓΥ 2 1 3 5
206 Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση ΜΓΥ 3 3 5
207 Αγγλικά για Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ* ΜΓΥ 3 3

 

Γ ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
301 Μακροοικονομική ΜΕΥ 3 3 5
302 Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων ΜΕΥ 2 1 3 5
303 Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΜΕΥ 3 1 4 5
304 Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων ΜΕΥ 2 1 3 5
305 Μάρκετινγκ ΜΕΥ 3 2 5 5
306 Μεθοδολογία Έρευνας ΜΕΥ 3 1 4 5

 

Δ ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
401 Ποσοτικές Μέθοδοι στη Λήψη Διοικ. Αποφάσεων Ι ΜΕΥ 3 2 5 5
402 Χρηματοοικονομική  Διοίκηση ΜΕΥ 3 1 4 5
403 Διοίκηση δικτύου διανομών (logistics) ΜΕΥ 2 1 3 5
404 Διοίκηση Πωλήσεων ΜΕΥ 3 3 5
405 Συμπεριφορά Καταναλωτή ΜΕΥ 3 3 5
406 Δημόσιες Σχέσεις ΜΕΥ 3 3 5

 

Ε ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
501 Ποσοτικές Μέθοδοι στη Λήψη Διοικ. Αποφάσεων ΙΙ ΜΕΥ 3 2 5 5
502 Επιχειρησιακός Σχεδιασμός και Επιχειρηματικότητα ΜΕΥ 3 1 4 5
503 Ηλεκτρονικές Επιχειρήσεις ΜΕΥ 3 1 4 5
  Μάθημα Επιλογής – Κατεύθυνσης (1ο) ΜΕ
  Μάθημα Επιλογής – Κατεύθυνσης (2ο) ΜΕ
  Μάθημα Ελεύθερης Επιλογής (1ο) ΜΕ

 

ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
601 Οργάνωση και Διοίκηση Παραγωγικών Συστημάτων ΜΕΥ 3 2 5 5
602 Ηλεκτρονικό Εμπόριο ΜΕΥ 3 1 4 5
603 Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Ηθική ΜΕΥ 3 3 5
  Μάθημα Επιλογής – Κατεύθυνσης (3ο) ΜΕ
  Μάθημα Επιλογής – Κατεύθυνσης (4ο) ΜΕ
  Μάθημα Ελεύθερης Επιλογής (2ο) ΜΕ

 

Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
701 Διοίκηση Ποιότητας ΜΕY 3 3 5
702 Μοντελοποίηση Επιχειρήσεων ΜΕΥ 2 1 3 5
703 Ψηφιακό Μάρκετινγκ ΜΕΥ 3 1 4 5
  Μάθημα Επιλογής – Κατεύθυνσης (5ο) ΜΕ
  Μάθημα Επιλογής – Κατεύθυνσης (6ο) ΜΕ
  Μάθημα Ελεύθερης Επιλογής (3ο) ΜΕ

 

Η ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
801 Στρατηγική Επιχειρήσεων ΜΕΥ 3 3 5
802 Εργασιακές Σχέσεις ΜΕΥ 3 3 5
803 Διοικητική Λογιστική ΜΕΥ 2 1 3 5
  Μάθημα Επιλογής – Κατεύθυνσης (7ο) ΜΕ
  Μάθημα Επιλογής – Κατεύθυνσης (8ο) ή Πτυχιακή Εργασία ΜΕ
  Μάθημα Ελεύθερης Επιλογής (4ο) ή Πρακτική Άσκηση ΜΕ

Α. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
A01 Διοικητική Οικονομική ΜΕ 3 3 5
Α02 Χρηματοοικονομική Ανάλυση ΜΕ 2 1 3 5
Α03 Αρχές Οικονομικής Σκέψης ΜΕ 3 3 5
Α04 Εφαρμογές Θεωρίας Παιγνίων στη Διοίκηση ΜΕ 3 3 5
Α05 Κοστολόγηση και Τιμολόγηση ΜΕ 3 3 5
Α06 Ζητήματα Σύγχρονης Ελληνικής  Οικονομίας ΜΕ 3 3 5
Α07 Αξιολόγηση Επενδύσεων και Οικονομοτεχνικές Μελέτες ΜΕ 3 3 5
Κ01 Επιχειρηματική Μελέτη ΜΕ 3 3 5

 

ΕΑΡΙΝΟ  ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
Α08 Λογιστική εταιρειών ΜΕ 3 3 5
Α09 Περιφερειακή Οικονομική και Οικονομική Ανάπτυξη ΜΕ 3 3 5
Α10 Ειδικά Θέματα Λογιστικής ΜΕ 3 3 5
Α11 Ελεγκτική ΜΕ 3 3 5
Α12 Ειδικά Θέματα Εφαρμοσμένης  Στατιστικής ΜΕ 3 3 5
Α13 Στοιχεία Δικαίου Επιχειρήσεων ΜΕ 3 3 5
Κ01 Επιχειρηματική Μελέτη ΜΕ 3 3 5

 

Β. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΚΑΙ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
B01 Μάρκετινγκ υπηρεσιών ΜΕ 3 3 5
B02 Ολοκληρωμένες επικοινωνίες μάρκετινγκ ΜΕ 3 3 5
B03 Επικοινωνία μέσων κοινωνικής δικτύωσης ΜΕ 3 3 5
B04 Οργανωσιακή Συμπεριφορά ΜΕ 2 1 3 5
B05 Διεθνές Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ ΜΕ 3 3 5
B06 Ειδικά θέματα διαδικτυακού μάρκετινγκ ΜΕ 3 3 5
B07 Τουριστικό Μάρκετινγκ ΜΕ 3 3 5
Κ01 Επιχειρηματική Μελέτη ΜΕ 3 3 5

 

ΕΑΡΙΝΟ  ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
B08 Διοίκηση Μ.Μ.Ε. ΜΕ 3 3 5
B09 Ηγεσία και Διαχείριση Αλλαγών ΜΕ 2 1 3 5
B10 Διοίκηση Οργανισμών ΜΕ 2 1 3 5
B11 Συμπεριφορά καταναλωτή και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ΜΕ 3 3 5
B12 Ειδικά θέματα επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων ΜΕ 3 3 5
B13 Αθλητικό μάνατζμεντ και μάρκετινγκ ΜΕ 3 3 5
Κ01 Επιχειρηματική Μελέτη ΜΕ 3 3 5

 

Γ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
Γ01 Ειδικά θέματα βάσεων δεδομένων ΜΕ 2 1 3 5
Α07 Αξιολόγηση Επενδύσεων και Οικονομοτεχνικές Μελέτες ΜΕ 3 3 5
Γ02 Σχεδιασμός δικτυακών τόπων ΜΕ 3 3 5
Γ03 Εισαγωγή στον Προγραμματισμό ΜΕ 3 1 4 5
Γ04 Διοίκηση Προμηθειών ΜΕ 3 3 5
Γ05 Σχεδιασμός και Βελτιστοποίηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΜΕ 3 3 5
Γ06 Σχεδιασμός Συστημάτων  Υπηρεσιών ΜΕ 3 3 5
Γ07 Ανάλυση και Σχεδιασμός Επιχειρηματικών Διαδικασιών ΜΕ 3 3 5
Κ01 Επιχειρηματική Μελέτη ΜΕ 3 3 5

 

ΕΑΡΙΝΟ  ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
Γ08 Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ΜΕ 3 3 5
Γ09 Διοίκηση Τεχνολογίας Καινοτομίας ΜΕ 3 3 5
Γ10 Διοίκηση Έργων ΜΕ 3 3 5
Γ11 Ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών ΜΕ 3 3 5
Γ12 Επιχειρηματική Ευφυία και Επιχειρηματική Αναλυτική ΜΕ 3 3 5
Γ13 Ειδικά θέματα επιχειρησιακής έρευνας ΜΕ 3 3 5
Κ01 Επιχειρηματική Μελέτη ΜΕ 3 3 5

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει 8 εξάμηνα μαθημάτων που συνολικά αντιστοιχούν σε 240 ECTS.

Στα πρώτα δύο έτη σπουδών (εξάμηνα Α΄ ως Δ’) διδάσκονται μαθήματα γενικής υποδομής (ΜΓΥ) και μαθήματα ειδικής υποδομής (ΜΕΥ) που είναι υποχρεωτικά για όλους τους φοιτητές.

Στο τρίτο έτος σπουδών (Ε΄ εξάμηνο) οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν υποχρεωτικά την κατεύθυνση σπουδών της εξειδίκευσης τους. Στο Π.Π.Σ. προσφέρονται οι ακόλουθες επιλογές κατεύθυνσης σπουδών:

  1. Οικονομική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση.
  2. Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ.
  3. Πληροφοριακά Συστήματα και Επιχειρησιακή Έρευνα.

Στα εξάμηνα Ε’ ως Η’ οι φοιτητές διδάσκονται: α) μαθήματα ειδικής υποδομής (ΜΕΥ), που είναι υποχρεωτικά για όλους τους φοιτητές ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που έχουν επιλέξει, β) μαθήματα εξειδίκευσης (ΜΕ) ως επιλεγόμενα από την (κύρια) κατεύθυνση σπουδών που έχουν επιλέξει, και γ) μαθήματα εξειδίκευσης (ΜΕ) ως επιλεγόμενα από την δευτερεύουσα κατεύθυνση ή ως ελεύθερης επιλογής.

Επομένως, για τη λήψη πτυχίου οι φοιτητές του Τμήματος πρέπει να παρακολουθήσουν και να επιτύχουν στην αξιολόγηση 50 μαθημάτων συνολικά, που αντιστοιχούν σε 240 ECTS, από το οποία:

  • Τα 36 είναι υποχρεωτικά μαθήματα γενικής υποδομής (ΜΓΥ) και ειδικής υποδομής (ΜΕΥ).
  • Τα 2 είναι μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας (ΜΓΥ), τα οποία οι φοιτητές πρέπει να περάσουν για να λάβουν πτυχίο, αλλά αυτά δεν φέρουν μονάδες ECTS και δεν συνυπολογίζονται στο βαθμό του πτυχίου. Η αξιολόγηση των φοιτητών στις εξετάσεις της Αγγλικής Γλώσσας θα φέρει τον χαρακτηρισμό «Επιτυχής Εξέταση» ή «Αποτυχία». Οι φοιτητές μπορούν να περάσουν τα μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας προσκομίζοντας Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας ή άλλο αντίστοιχο δίπλωμα αναγνωρισμένο από το Α.Σ.Ε.Π. ως εξής: α) επιπέδου Β2 (τουλάχιστον) για το μάθημα Αγγλικά για Διοίκηση Επιχειρήσεων Ι, και β) επιπέδου Γ2 για το μάθημα Αγγλικά για Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ. Η επιτυχής εξέταση στην Αγγλική Γλώσσα αναγράφεται στην αναλυτική βαθμολογία και το συμπλήρωμα διπλώματος του φοιτητή.
  • Τα 8 είναι μαθήματα εξειδίκευσης (ΜΕ) που επιλέγονται από τα μαθήματα της (κύριας) κατεύθυνσης σπουδών που έχει επιλέξει ο φοιτητής. Η επιλογή της κατεύθυνσης σπουδών αναγράφεται στην αναλυτική βαθμολογία και το συμπλήρωμα διπλώματος του φοιτητή.
  • Τα 4 είναι μαθήματα εξειδίκευσης (ΜΕ) που επιλέγονται από τις άλλες δύο κατευθύνσεις σπουδών του Π.Π.Σ. Στην περίπτωση που τα 4 αυτά μαθήματα επιλέγονται όλα από μία μόνο κατεύθυνση σπουδών, τότε συγκροτούν τη δευτερεύουσα κατεύθυνση εξειδίκευσης (“minor”) του φοιτητή, η οποία επίσης αναγράφεται στην αναλυτική βαθμολογία και το συμπλήρωμα διπλώματος του φοιτητή.

Στο 8ο εξάμηνο οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας. Η πτυχιακή εργασία θα πρέπει να έχει θέμα σχετικό με την κατεύθυνση σπουδών που έχουν επιλέξει και επιβλέποντα καθηγητή που διδάσκει μαθήματα της κατεύθυνσης. Η πτυχιακή εργασία έχει 5 ECTS και αντιστοιχεί σε ένα μάθημα της κατεύθυνσης σπουδών του φοιτητή, δηλαδή το 8ο Μάθημα Επιλογής – Κατεύθυνσης. Επομένως, ο φοιτητής που επιλέγει να κάνει πτυχιακή εργασία θα επιλέξει 7 συνολικά μαθήματα κατεύθυνσης.

Οι φοιτητές του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να κάνουν προαιρετικά πρακτική άσκηση με σκοπό την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας. Η πρακτική άσκηση έχει διάρκεια δύο μήνες και μπορεί να διενεργείται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών μεταξύ του τρίτου και τέταρτου έτους σπουδών, ή μετά το τέταρτο έτος σπουδών, αλλά πριν τη λήψη πτυχίου. Η πρακτική άσκηση έχει 5 ECTS και γίνεται στη θέση του 4ου Μαθήματος Ελεύθερης Επιλογής. Σε κάθε περίπτωση η πρακτική άσκηση διενεργείται σύμφωνα με όσο ορίζονται στον κανονισμό του Ιδρύματος και τις εκάστοτε απαιτήσεις και προϋποθέσεις που έχουν τα τυχόν χρηματοδοτούμενα προγράμματα ενίσχυσης της πρακτικής άσκησης στα ΑΕΙ.

Η διάρθρωση του προγράμματος σπουδών ανά εξάμηνο παρουσιάζεται στη συνέχεια.

A ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
101 Αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων ΜΓΥ 3 3 5
102 Εισαγωγή στην Λογιστική ΜΓΥ 2 1 3 5
103 Στατιστική Ι ΜΓΥ 3 1 4 5
104 Μαθηματικά για Διοίκηση Επιχειρήσεων ΜΓΥ 3 2 5 5
105 Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα και τον Ψηφιακό Κόσμο ΜΓΥ 2 1 3 5
106 Επιχειρησιακή Επικοινωνία ΜΓΥ 3 3 5
107 Αγγλικά για Διοίκηση Επιχειρήσεων Ι* ΜΓΥ 3 3

 

Β ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
201 Μικροοικονομική ΜΓΥ 3 2 5 5
202 Στατιστική ΙΙ ΜΓΥ 3 1 4 5
203 Βάσεις Δεδομένων ΜΓΥ 2 1 1 4 5
204 Οικονομικά Μαθηματικά ΜΓΥ 3 3 5
205 Χρηματοοικονομική Λογιστική ΜΓΥ 2 1 3 5
206 Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση ΜΓΥ 3 3 5
207 Αγγλικά για Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ* ΜΓΥ 3 3

 

Γ ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
301 Μακροοικονομική ΜΕΥ 3 3 5
302 Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων ΜΕΥ 2 1 3 5
303 Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΜΕΥ 3 1 4 5
304 Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων ΜΕΥ 2 1 3 5
305 Μάρκετινγκ ΜΕΥ 3 2 5 5
306 Μεθοδολογία Έρευνας ΜΕΥ 3 1 4 5

 

Δ ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
401 Ποσοτικές Μέθοδοι στη Λήψη Διοικ. Αποφάσεων Ι ΜΕΥ 3 2 5 5
402 Χρηματοοικονομική  Διοίκηση ΜΕΥ 3 1 4 5
403 Διοίκηση δικτύου διανομών (logistics) ΜΕΥ 2 1 3 5
404 Διοίκηση Πωλήσεων ΜΕΥ 3 3 5
405 Συμπεριφορά Καταναλωτή ΜΕΥ 3 3 5
406 Δημόσιες Σχέσεις ΜΕΥ 3 3 5

 

Ε ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
501 Ποσοτικές Μέθοδοι στη Λήψη Διοικ. Αποφάσεων ΙΙ ΜΕΥ 3 2 5 5
502 Επιχειρησιακός Σχεδιασμός και Επιχειρηματικότητα ΜΕΥ 3 1 4 5
503 Ηλεκτρονικές Επιχειρήσεις ΜΕΥ 3 1 4 5
  Μάθημα Επιλογής – Κατεύθυνσης (1ο) ΜΕ
  Μάθημα Επιλογής – Κατεύθυνσης (2ο) ΜΕ
  Μάθημα Ελεύθερης Επιλογής (1ο) ΜΕ

 

ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
601 Οργάνωση και Διοίκηση Παραγωγικών Συστημάτων ΜΕΥ 3 2 5 5
602 Ηλεκτρονικό Εμπόριο ΜΕΥ 3 1 4 5
603 Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Ηθική ΜΕΥ 3 3 5
  Μάθημα Επιλογής – Κατεύθυνσης (3ο) ΜΕ
  Μάθημα Επιλογής – Κατεύθυνσης (4ο) ΜΕ
  Μάθημα Ελεύθερης Επιλογής (2ο) ΜΕ

 

Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
701 Διοίκηση Ποιότητας ΜΕY 3 3 5
702 Μοντελοποίηση Επιχειρήσεων ΜΕΥ 2 1 3 5
703 Ψηφιακό Μάρκετινγκ ΜΕΥ 3 1 4 5
  Μάθημα Επιλογής – Κατεύθυνσης (5ο) ΜΕ
  Μάθημα Επιλογής – Κατεύθυνσης (6ο) ΜΕ
  Μάθημα Ελεύθερης Επιλογής (3ο) ΜΕ

 

Η ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
801 Στρατηγική Επιχειρήσεων ΜΕΥ 3 3 5
802 Εργασιακές Σχέσεις ΜΕΥ 3 3 5
803 Διοικητική Λογιστική ΜΕΥ 2 1 3 5
  Μάθημα Επιλογής – Κατεύθυνσης (7ο) ΜΕ
  Μάθημα Επιλογής – Κατεύθυνσης (8ο) ή Πτυχιακή Εργασία ΜΕ
  Μάθημα Ελεύθερης Επιλογής (4ο) ή Πρακτική Άσκηση ΜΕ

Α. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
A01 Διοικητική Οικονομική ΜΕ 3 3 5
Α02 Χρηματοοικονομική Ανάλυση ΜΕ 2 1 3 5
Α03 Αρχές Οικονομικής Σκέψης ΜΕ 3 3 5
Α04 Εφαρμογές Θεωρίας Παιγνίων στη Διοίκηση ΜΕ 3 3 5
Α05 Κοστολόγηση και Τιμολόγηση ΜΕ 3 3 5
Α06 Ζητήματα Σύγχρονης Ελληνικής  Οικονομίας ΜΕ 3 3 5
Α07 Αξιολόγηση Επενδύσεων και Οικονομοτεχνικές Μελέτες ΜΕ 3 3 5
Κ01 Επιχειρηματική Μελέτη ΜΕ 3 3 5

 

ΕΑΡΙΝΟ  ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
Α08 Λογιστική εταιρειών ΜΕ 3 3 5
Α09 Περιφερειακή Οικονομική και Οικονομική Ανάπτυξη ΜΕ 3 3 5
Α10 Ειδικά Θέματα Λογιστικής ΜΕ 3 3 5
Α11 Ελεγκτική ΜΕ 3 3 5
Α12 Ειδικά Θέματα Εφαρμοσμένης  Στατιστικής ΜΕ 3 3 5
Α13 Στοιχεία Δικαίου Επιχειρήσεων ΜΕ 3 3 5
Κ01 Επιχειρηματική Μελέτη ΜΕ 3 3 5

 

Β. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΚΑΙ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
B01 Μάρκετινγκ υπηρεσιών ΜΕ 3 3 5
B02 Ολοκληρωμένες επικοινωνίες μάρκετινγκ ΜΕ 3 3 5
B03 Επικοινωνία μέσων κοινωνικής δικτύωσης ΜΕ 3 3 5
B04 Οργανωσιακή Συμπεριφορά ΜΕ 2 1 3 5
B05 Διεθνές Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ ΜΕ 3 3 5
B06 Ειδικά θέματα διαδικτυακού μάρκετινγκ ΜΕ 3 3 5
B07 Τουριστικό Μάρκετινγκ ΜΕ 3 3 5
Κ01 Επιχειρηματική Μελέτη ΜΕ 3 3 5

 

ΕΑΡΙΝΟ  ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
B08 Διοίκηση Μ.Μ.Ε. ΜΕ 3 3 5
B09 Ηγεσία και Διαχείριση Αλλαγών ΜΕ 2 1 3 5
B10 Διοίκηση Οργανισμών ΜΕ 2 1 3 5
B11 Συμπεριφορά καταναλωτή και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ΜΕ 3 3 5
B12 Ειδικά θέματα επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων ΜΕ 3 3 5
B13 Αθλητικό μάνατζμεντ και μάρκετινγκ ΜΕ 3 3 5
Κ01 Επιχειρηματική Μελέτη ΜΕ 3 3 5

 

Γ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
Γ01 Ειδικά θέματα βάσεων δεδομένων ΜΕ 2 1 3 5
Α07 Αξιολόγηση Επενδύσεων και Οικονομοτεχνικές Μελέτες ΜΕ 3 3 5
Γ02 Σχεδιασμός δικτυακών τόπων ΜΕ 3 3 5
Γ03 Εισαγωγή στον Προγραμματισμό ΜΕ 3 1 4 5
Γ04 Διοίκηση Προμηθειών ΜΕ 3 3 5
Γ05 Σχεδιασμός και Βελτιστοποίηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΜΕ 3 3 5
Γ06 Σχεδιασμός Συστημάτων  Υπηρεσιών ΜΕ 3 3 5
Γ07 Ανάλυση και Σχεδιασμός Επιχειρηματικών Διαδικασιών ΜΕ 3 3 5
Κ01 Επιχειρηματική Μελέτη ΜΕ 3 3 5

 

ΕΑΡΙΝΟ  ΕΞΑΜΗΝΟ

  Μάθημα ΤΥΠ Θ ΑΠ Ε ΩΡ ECTS
Γ08 Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ΜΕ 3 3 5
Γ09 Διοίκηση Τεχνολογίας Καινοτομίας ΜΕ 3 3 5
Γ10 Διοίκηση Έργων ΜΕ 3 3 5
Γ11 Ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών ΜΕ 3 3 5
Γ12 Επιχειρηματική Ευφυία και Επιχειρηματική Αναλυτική ΜΕ 3 3 5
Γ13 Ειδικά θέματα επιχειρησιακής έρευνας ΜΕ 3 3 5
Κ01 Επιχειρηματική Μελέτη ΜΕ 3 3 5

 

 

Προσωπικό

Τοποθεσία-Εγκαταστάσεις

Οι πληροφορίες θα είναι σύντομα διαθέσιμες.

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο Τμήματος ΟΔΕ: 2321-0-49135
Fax Τμήματος ΟΔΕ: 2321-0-49165
Τηλέφωνο Γραφείου Προέδρου: 2321-0-49131
Ταχυδρομική διεύθυνση : Τέρμα Μαγνησίας 62124 Σέρρες
e-mail Τμήματος OΔE : tde@teicm.gr

Ιστοσελίδα τμήματος

Το τμήμα διαθέτει δική του ιστοσελίδα με αναλυτικές πληροφορίες στη διεύθυνση: http://business.teicm.gr/