Επιστήμονες, Επαγγελματίες και Φορείς στο 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στη Διαχείριση Ανθρωπιστικών Κρίσεων (KRISIS 2023) του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος

Το διεθνές συνέδριο στη Διαχείριση Ανθρωπιστικών Κρίσεων- International Conference on Humanitarian Crisis Management (KRISIS 2023) πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος στον κόμβο Θέρμης, στις 14-15 Οκτωβρίου. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών και Κρίσεων του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του ΔΙΠΑΕ. Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον συνεχιζόμενων και νέων ανθρωπιστικών κρίσεων λόγω συγκρούσεων, καταστροφών, κλιματικής αλλαγής, πανδημίας, μεταξύ άλλων, είναι περισσότερο από αναγκαία, η έρευνα, ανάπτυξη και εμπειρία πεδίου στη διαχείριση των φαινομένων σε όλους τους τομείς καθώς και η συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Στόχος του συνεδρίου KRISIS 2023 ήταν να φέρει κοντά ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες και εκπροσώπους εμπλεκόμενων φορέων που εργάζονται στη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων, να παρουσιάσουν έρευνα και εμπειρία πεδίου σε όλες τις θεματικές περιοχές των ανθρωπιστικών κρίσεων. Το KRISIS 2023 πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα.

Στο συνέδριο έγιναν δεκτά 33 άρθρα, και διοργανώθηκαν 4 στρογγυλές τράπεζες. Το KRISIS 2023 παρακολούθησαν περισσότεροι από 90 συμμετέχοντες εκ των οποίων περισσότεροι από 40 διά ζώσης. Στο συνέδριο προλόγισε η Γενική Διοργανώτρια, General Chair του KRISIS 2023, Καθηγήτρια Ανθρωπιστικής Μηχανικής, κ. Μαρία Δρακάκη, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών και Κρίσεων του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του ΔΙΠΑΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας του ΔΙΠΑΕ, Καθηγητής, κ. Παναγιώτης Τζιώνας.

Στο KRISIS 2023 συμμετείχε διά ζώσης ο Co-chair του KRISIS 2023, Καθηγητής Diego Vega, Διευθυντής του Humanitarian Logistics and Supply Chain Research Institute (HUMLOG Institute), Hanken School of Economics, Finland. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ιατρικής, κ. Εμμανουήλ Πικουλής, Διευθυντής του ΠΜΣ στην Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών, του ΕΚΠΑ. Το θέμα της ομιλίας του κ. Εμμανουήλ Πικουλή ήταν “Compound Crises and Humanitarian Medicine at a European Level”. Ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ, Καθηγητής ΑΠΘ, κ. Ορέστης Καλογήρου, συμμετείχε σε στρογγυλή τράπεζα για τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αναγνώριση πτυχίων με τη νέα νομοθεσία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο της διαχείρισης ανθρωπιστικών κρίσεων και κινδύνων καταστροφών, οι θεματικές περιοχές του συνεδρίου αφορούν Διαχείριση Ανθρωπιστικών Κρίσεων και Ανθεκτικότητα; Ανθρωπιστικά Logistics; Ανθρωπιστικές Τεχνολογίες; Διαχείριση Κινδύνων Καταστροφών; Διαχείριση Μετανάστευσης; Μεταναστευτικές Προκλήσεις σε Παγκόσμιο Επίπεδο: Η Εξαναγκασμένη Μετανάστευση ως Ανθρωπιστική Κρίση, Επεμβάσεις Διεθνών Οργανισμών σε Ανθρωπιστικές Επείγουσες Καταστάσεις; Βήματα προς την Αναγνώριση και Αποτίμηση των Προσόντων Προσφύγων με Ελλιπή Δικαιολογητικά για Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση; Διαχείριση Ανθρωπιστικών Κρίσεων – Διαθεματικές Προοπτικές: Ανθρωπολογικές Κρίσιμες Συζητήσεις για τη Διαχείριση Κρίσεων, Κριτική Πολιτική Ανάλυση στη Διαχείριση Κρίσεων, Κλιματική Αλλαγή και Παγκόσμια Θέματα Υγείας; Διαχείριση Καταστροφών-Πολυθεματικές Προοπτικές.

Στο KRISIS 2023 συμμετείχαν με άρθρα συνεδρίου και στρογγυλές τράπεζες εκπρόσωποι ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων από χώρες της Ευρώπης, Αμερικής και της Αφρικής, καθώς και εκπρόσωποι εθνικών και διεθνών οργανισμών όπως ΔΟΑΤΑΠ, ΄Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Ενόπλων Δυνάμεων, FRONTEX, Ελληνικής Αστυνομίας, Υπουργείου Παιδείας, εταιριών, και ΜΚΟ, μεταξύ άλλων. Συμμετείχε ιδιαίτερα το Humanitarian Logistics and Supply Chain Research Institute (HUMLOG Institute), Hanken School of Economics, Finland, μέσω του Διευθυντή του HUMLOG Institute, Prof. Diego Vega, Co-chair του KRISIS 2023. Τα πανεπιστημιακά Τμήματα περιλάμβαναν Γεωγραφίας,  Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ιατρικής, Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Logistics, Εφαρμοσμένων Επιστημών, Οικονομικών, Πολιτικών Επιστημών, μεταξύ άλλων, αναδεικνύοντας τις πολυδιάστατες θεματικές περιοχές του συνεδρίου για τη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων, και την ανάγκη για πολύπλευρη, διεπιστημονική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των σύνθετων αυτών φαινομένων και καταστάσεων. Στο συνέδριο συμμετείχαν με εργασίες φοιτητές του διιδρυματικού MSc in Humanitarian Logistics and Crisis Management. Στο συνέδριο συνέδραμε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Αθλητισμού Θέρμης (ΔΕΠΠΑΘ), με τον  Πρόεδρο της ΔΕΠΠΑΘ, κ. Γιώργο Αγγέλλου, τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Πολιτισμού και Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης, Κ. Χρήστο Βαγιωνά, και μέλη της ορχήστρας Spira Minore, που συνόδευσαν με μουσική κατά τη διάρκεια του γεύματος, το Σάββατο.

Το KRISIS 2023 έκλεισε με την τελετή λήξης όπου η General Chair, Καθηγήτρια Μαρία Δρακάκη και ο Co-chair, Καθηγητής Diego Vega, ανακοίνωσαν το επόμενο συνέδριο KRISIS 2024, το οποίο θα διεξαχθεί στο HUMLOG Institute, Hanken School of Economics, σε συνδιοργάνωση με το Ινστιτούτο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών και Κρίσεων του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του ΔΙΠΑΕ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο στον ακόλουθο συνδέσμο.